top of page
Buddha Statue

על היוגה

יוגה היא מסורת פילוסופית רוחנית בת אלפי שנים, המעלה שאלות הנובעות מהתבוננות בחיי היומיום, מתפקוד הפרט מול שינויי החיים ומתוך געגוע עז למציאת חיבור אותנטי למהות. סוגיות אלו מועלות ומסופרות בכתבי היוגה העתיקים. במסורת זו מוצעים כלים לחקירה - מתוך משאלה לחיים של איזון, שלמות ומילוי הפוטנציאל והייחוד האישיים.

היוגה מציעה חקירה לשם ריפוי ומימוש מלא של הגוף והנפש. זהו מסע ותהליך של למידה, התנסות והתמדה עם כול תובנה וקושי שעולים בדרך.
מסורות יוגה שונות נוגעות בזוויות שונות של החיים, וכולן מכוונות לאותה שלמות:

למשל: קריה (KRIYA) יוגה, ויג’ננה יוגה (VIJNANA); ראג’ה יוגה  (RAJA) ; קארמה יוגה (KARMA); בהקטי יוגה (BHAKTI )

 

מתוך החקירה היוגית והתרגול המתמיד של סדהנה SADHANA (הדרך בה היוגי –SADHU  סאדהו- מתנהל, מתרגל, לומד ומגיע לתובנות) מתפתחת 
תחושת קירבה, חיבור, דיוק, פשטות ויופי עם כל אחד וכול דבר בו נוגע היוגי. המגע הפנימי משתקף בכול חווית "המציאות החיצונית". אין נפרדות, אין דואליות של פנים וחוץ, אני והעולם. עולה תחושה של אחדות, אהבה גדולה החובקת כול ממנה הכול נובע ודרכה הכול נרקם. ההגעה למצב הווייתי שכזה, מתרחשת מתוך העבודה העצמית, מתוך ההתבוננות והחקירה האישית, מתוך מסע בנבכי ההכרה והצורות שלה.

 

הנגיעה במהות, באהבה, הנובעת ממצב תודעתי של נוכחות והתעוררות, 
מובילה לחיים הרוטטים בחיות מלאה; השראה, עשייה והתמסרות.

על אשטאנגה יוגה: מתוך היוגה סוטרא לפטאנג'אלי
בטקסט העתיק היוגה סוטרא לפטאנג’אלי, מתוארים שמונת האיברים (אשטא=שמונה, אנגה=איברים), שמרכיבים את השלם. תיאור זה מופיע בפרק השני, סאדהאנה פאדא, העוסק בעבודתו של היוגי המתרגל את דרך היוגה.

מתקבלת הצעה לפרקטיקת עבודה; סדהנה עבור אותו היוגי, שבו געגועים לסמדהי ולשחרור. השיחרור הוא בעצם חזרה אל מרחב האהבה והאושר הנצחי שהוא מהות כול אחד והבריאה כולה.
מתוך היוגה סוטרא לפטאנג’אלי פרק ב’, סאדהאנה פאדה (תרגומו של דנה רווה):

1. על-ידי תרגול איברי-היוגה, עם טיהור הזיהומים, עולה ומפציע אור הידיעה עד (השגת) המבט הצלול המבחין.

2. שמונת איברי היוגה הם יָמָה (כללי התנהגות בסיסיים), נִיָמָה (כללי התנהגות נוספים), אָסָנָה (תנוחות יוגיות - מקום מושבה של התודעה), 
פְּרָאנָאיָאמָה (תרגילי נשימה - תיאום בין גוף ונפש), פְּרָטְיָאהָארָה (התנתקות החושים - אנטרוספציה, ניווט במרחב הפנימי), דְהָארָנָא 
(ריכוז ומיקוד של מודעות, תשומת לב וכוונה), דְהְיָאנָה (מדיטציה) וסָמָאדְהִי (המצב המדיטטיבי העליון).

על אסאנה

האשטנגה ויניאסה היא דרך/הצעה לתרגול אסאנה. זוהי שיטה צעירה יחסית בעולם היוגה עתיק היומין. רצף תנוחות האשטנגה פורש במאה ה19 ע”י קרישנמצ’אריה – אבי האסאנה והיוגה כפי שאנו מכירים אותה בימינו.

( T. Krishnamacharya ) ותלמידו פטבהי ג’ויס (Shri K. Pattabhi Jois ).

השניים פירשו טקסט עתיק המכונה יוגה קורונטה ( Yoga Korunta ), המתאר שיטת תרגול האתה יוגה שפותחה ע”י וואמאנה רישי ( Vamana Rishi).

פטבהי ג’ויס מתוך דרך תרגול היוגה שלו והוראתה פיתח את שיטת היוגה מאלה (YOGA MALA ) – רצף תרגול התנוחות באשטנגה, שהתפרסם במערב במאה ה20.

האשטנגה ויניאסה (vinyasa ) מאופיינת בתאום בין נשימה ייחודית(אוג’אי -  ujjayi breathing),  לבין תנוחה (אסאנה Asana), תוך הפניית המבט ושימת הלב לנקודה מסויימת (דרישטי - drishti) והפעלתן של באנדות/נעילות אנרגטיות  (, ( Jalandhara bandha uddiyana bandha mula bandha, ומודרות.

 

התרגול באשטנגה ויניאסה הוא דינמי ומעלה את חום הגוף (טאפאס) בכוונה לאפשר פעולת ניקוי אינטנסיבי ועמוק (קרייה). המעברים בין התנוחות (ויניאסות), נספרים ומכתיבים קצב לתרגול וזרימה.

התרגול והאימון הם על בסיס יומיומי, כדי לאפשר ניקוי המיותר, המצטבר בנו רגע רגע. בכוונה לאפשר ולבנות יציבות נינוחה פיסית ומנטאלית. העבודה עם האסאנה והגוף היא כלי להעמקה וחיבור לרובד המנטאלי, ובאמצעותו לרבדים אנרגטיים ורוחניים מעודנים יותר.

 

האסאנות באשטנגה ויניאסה נלמדות לפי רצפים הנכללים ב6 סדרות. כל התנוחות מחוברות זו לזו ע”י נשימת האוג’אי, ויוצרות תנועה זורמת כריקוד מדיטטיבי.
הסדרה הראשונה נקראת Yoga Chikitsa – מילולית משמעותה יוגה תראפיה.

הסדרה ורצף התנוחות בה מחוללות עבודה אינטנסיבית במרכז הגוף בדגש על כפיפות לפנים המשחררות מידע, עומסים, ולחצים מעמוד השדרה ואזור העיכול. הסדרה הראשונה תורמת לניקוי וטיהור הרקמות בגוף, בונה חוזק, גמישות וסבולת. כמו כן, משחררת עומסים רגשיים השוכנים במרכז הגוף.


רצף תנוחות הסדרה השנייה מכונה Nadi Shodana – שמשמעותה ניקוי וטיהור מערכת העצבים. תנוחות הסדרה מדגישות את יכולות עמוד השדרה לכפיפות לאחור ופיתולים.

בכך אזור עמוד השדרה, חוט השדרה, מערכת הנשימה והלב – מתנקים, מתחזקים, ומשפיעים על איכות ויכולת הנשימה בגוף ועל איכות זרימת המידע בגוף כולו.

התרגול פותח את אזור הלב ומרחיב את היכולת להכיל, לקבל, להתמסר ולתת.


רצף התנוחות הבא מכונה Sthira Bhaga – ופירושו יציבות אלוהית.

אלו הן 4 סדרות מתקדמות, בהן תנוחות המתאפשרות עם פיתוח יכולות גבוהות של גמישות, כוח, יציבות וענווה. תנוחות רבות מאופיינות ביציבותן על הידיים והראש, וחיבורם של אזורים אלו לחוסנו של עמוד השדרה. עבודה על תנוחות מאתגרות אלו מחזקת התמודדות מנטאלית עם מצבים ומפתחת את היכולות לעבודה ברמות עדינות יותר של הבחנה.

bottom of page