האם כעת הגב התחתון שלך מציק לך?
האם רגישות בגב התחתון מונעת ממך ומגבילה אותך מלממש שגרת אימונים כפי שהיית רוצה?
האם ישנן הקרנות לברכיים או לרגליים המקשות על המנוחה?
האם נראה לך תמוה, כיצד למרות כול האימונים וההשקעה בגוף – הגב התחתון צועק ולא נותן מנוח?
האם מסקרן אותך כיצד יוגה יכולה להציע חיזוק לגב התחתון והפחתת כאבים?
אם כן, אז - המאמרים והטיפים הבאים הם בשבילך.
נתחיל בהכרות קצרה עם עמוד השדרה והגב שלנו:
כפי ששמו מרמז לנו, זהו אזור מרכזי הניצב בגופנו, דרכו עוברים מסרים רבים, ובאמצעותו אנו מייצבים את גופנו מחד ומאפשרים תנועתיות מאידך. נוכל לראות בעמוד השדרה שרשרת של מפרקים המהווים יחידה מרכזית. הצורה הגלית והרב-חולייתית של עמוד השדרה מאפשרת הן תנועתיות רבה והן בלימת זעזועים אל מול משקל הגוף הרב הנתמך בו. מבנהו המיוחד הגלי של עמוד השדרה מאפשר תנועה בטווחים גדולים ובכמה מישורים. תנועתו ב-4 צירים מרכזיים: כפיפה לפנים (flexion), הקשתה לאחור ( extension), פיתול/סיבוב (rotation), וכפיפה צידית (side flexion).
עמוד השדרה נע במקבצים, כיחידות (גב תחתון, מרכזי, עליון, צוואר), ולכל מקבץ התמחות תנועתית שלו. החוליות הצוואריות מתמחות ברוטציה ובכפיפות לפנים ולאחור, הגב העליון והמרכזי מתמחה ביכולת פיתול, הגב התחתון מתמחה בכפיפות ופשיטות. אולם, גם אם מרכז התנועה ממוקד באזור מסוים, התנועה תהדהד ותגיע לכל אורכו, ובעצם תתפשט ותשפיע על כול הגוף.
נשים לב לנטייה שלנו – מה קל לנו יותר לבצע מתוך 4 הצירים המתוארים? היכן אנחנו מרגישים קושי או כאב? והאם קל לנו לשבת זקוף?...זהו רמז היכן צריך לעשות עבודה ולהיות בתשומת לב, כאשר מבצעים כול פעילות.
עמוד השדרה בנוי מחוליות לכל אורכו, החוליות הן בגדלים שונים ויש להן יכולות תנועה שונות. בין כול החוליות מפרקים רבים, רצועות, גידים ושרירים המתחברים לגוף כולו. לחוליות יש גוף, זיזים ודיסק בין חולייתי. בין זיזי החוליות הנמצאים בגב עובר חוט השדרה (שהוא חלק ממערכת העצבים המרכזית בגוף).
התנועתיות הכללית של עמוד השדרה תלויה בתפקודם התנועתי התקין של עשרות מפרקים קטנים ובין החוליות עצמן. מגבלה מקומית משפיעה באופן ישיר על טווח התנועה באותו אזור, ובאופן עקיף על אזורים נוספים הקשורים אליו כשרשרת. למשל, מתקיים קשר תנועתי, תפקודי וכן של פציעות בין עמוד השדרה לבין האגן והירכיים ובית החזה.
חוט השדרה הוא המשכו של גזע המוח, והוא חלק ממערכת העצבים המרכזית. תפקידו הוא לקשר בין המוח המרכזי לבין הגוף הפריפריאלי. הוא עושה זאת על ידי העברת מסרים סנסוריים מן הגוף אל המוח, וכן על ידי העברת מסרים מוטוריים מן המוח אל הגוף. חוט השדרה עטוף ב-30 חוליות עמוד השדרה, והנוירונים שיוצאים ממנו עוברים בין החוליות ומגיעים לגוף דרך עצבים.
הדיסק הבין חולייתי
לאורך עמוד השדרה בין מרבית גופי חוליות סמוכים נמצא הדיסק הבין חולייתי. הדיסק מסחוס סיבי חזק גם מפריד בין החוליות, מאפשר תנועה ואלסטיות, וגם משמש כבולם זעזועים.
חלקו הפנימי של הדיסק הוא הגרעין הַמּוֹכִי (nucleus pulposus), וכאשר מתרחשת תנועה, משנה הגרעין המוכי את צורתו בהתאם לכיוון התנועה ושומר על חלוקת המאמצים בין גופי החוליות. הגרעין המוכי משנה את צורתו גם בתגובה למאמץ לחיצה (הפועל בכיוון מקביל לעמוד השדרה) וסופג חלק מהזעזוע.
סביב חלקו הפנימי קיימות טבעות ליפיות המחזקות את מבנה הדיסק וחיבוריו לחוליות.
דוגמא לדיסק הבין-חולייתי בלורדוזה המותנית:
האם נתקלת במושג פריצת דיסק או בלט דיסק? (במאמר הבא ארחיב כיצד ניתן לעבוד עם פריצת דיסק או בלט דיסק)
ובינתיים - אם תוכן המאמר מעניין ומסקרן אותך להמשיך - בבקשה צרי איתי קשר ואעביר לך את המשכו,
ומזמינה אותך לתרגל איתי בערוץ היוטיוב שלי,
נמסטה ,
אום
שנטי
שנטי
שנטי.
Comments